Persbericht 9 juni 2023

Uitreiking Opstapje-diploma’s in museum Naturalis

Afgelopen woensdag 7 juni was de afsluiting van Opstapje, een programma voor kinderen van twee tot vier jaar van stichting Jeugd en Samenleving (JES)  Rijnland. In museum Naturalis ontvingen 30 trotse kinderen hun Opstapje-diploma uit handen van wethouder Julius Terpstra. Na de uitreiking maakten de kinderen samen met hun ouders en een Naturalismedewerker een interactieve reis door het museum.

De diploma-uitreiking van Opstapje is ieder jaar weer een feestje. Ook dit jaar vond deze plaats in museum Naturalis. Wethouder Julius Terpstra mocht de jonge deelnemers het allereerste diploma van hun schoolcarrière overhandigen. Jamaa Boukhidous (coördinator Opstapje): ‘De kinderen kwamen in hun mooiste kleding hun diploma ophalen in Naturalis. We zagen trotse ouders en trotse kinderen. De uitreiking betekent het einde van het JES-programma en een goed begin van weer een nieuwe levensfase van het kind. De kinderen gaan na de zomervakantie nog veel meer leren en ontdekken op de basisschool.’

Opstap naar de basisschool
Na de diploma-uitreiking gingen de kinderen samen met hun ouders en broertjes en zusjes onder begeleiding van Naturalisvrijwilligers het museum in. Jamaa Boukhidous: ‘De gezinnen waren voor het eerst in museum Naturalis. Ze vonden het echt fantastisch. Dankzij de fijne samenwerking met Naturalis brengen we de kinderen op een plek waar ze normaal niet zo snel komen.’  Het programma Opstapje, dat JES Rijnland sinds 2006 uitvoert, bereidt kinderen van twee tot vier spelenderwijs voor op de basisschool. Gedurende twee jaar komt een sociaal professional van JES (twee)wekelijks bij het gezin langs en helpt hen op een leuke manier veel te leren. Zo krijgen de kinderen een waardevol ‘opstapje’ naar de basisschool.

Het programma Opstapje
JES wil met Opstapje de onderwijskansen van jonge kinderen in een sociaal-economisch kwetsbare positie vergroten. Sociaal professionals van JES ondersteunen ouders bij de ontwikkeling van hun kind en stimuleren de ouder-kind-interactie. Ook verbindt de JES-professional het gezin aan organisaties in de wijk, zoals de bibliotheek, peuterspeelzaal, het CJG en sportverenigingen. Na twee jaar wordt het programma afgesloten met een feestelijke diploma-uitreiking in museum Naturalis. Kijk hier voor meer informatie over de programma’s van JES of bel JES 071 342 09 00.

Foto: Eelkje Colmjon

JES Rijnland Diploma-uitreiking Opstapje in Naturalis 7-6-2023