Persbericht 11 augustus 2023

Eerste editie Zomerschool Katwijk feestelijk afgesloten

JES Rijnland organiseert dit jaar voor het eerst Zomerschool in Katwijk. Tijdens Zomerschool kunnen kinderen die niet op vakantie gaan, meedoen met leuke en leerzame activiteiten over de thema’s plastic en water. Vrijdag 11 augustus presenteerden de deelnemers hun zelfgemaakte posters aan hun ouders en andere gasten.

Zomerschool Katwijk is op 31 juli gestart in de Prins Willem Alexanderschool. Twee weken lang zijn dertig kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs op ontdekkingstocht gegaan. De kinderen staan tijdens Zomerschool stil bij de impact van plastic op de flora en fauna in Katwijk en ontwerpen posters om het plasticprobleem onder de aandacht te brengen. Het inhoudelijke programma is in handen van JES-professionals Zeynep Uslu en Floor ten Bruggen Cate en docent Gerolf Heida van Rijksmuseum Boerhaave.

Schoon water
Bij Zomerschool wordt nieuwsgierigheid aangemoedigd. Een week lang verdiepen de kinderen zich in het plasticprobleem. De leerlingen leren alles over plasticsoep, het gevaar ervan voor zeedieren en wat je zelf kunt doen om minder plastic te gebruiken. Samen met gastdocent Gerolf Heida keken de leerlingen naar het zeeleven onder de microscoop en leerden ze zelf bioplastic maken. Bij de Limes Bubble Barrier zagen de kinderen met eigen ogen de hoeveelheid plastic in de Oude Rijn. Ook gingen ze de supermarkt in om onderzoek te doen naar plastic verpakkingen. Voor een ontspannende middag bezocht de groep het DUNAatelier Katwijk aan Zee voor een schilderles in de duinen.

Watertechnieken
JES Rijnland organiseert Zomerschool dit jaar voor het eerst in Katwijk. Zeynep Uslu (sociaal professional JES): ‘Zomerschool is een leerzaam en verrijkend project. Door het volgen van een zomerschool vergroten de kinderen hun woordenschat en hun kennis over de wereld. De kinderen kunnen een week lang lekker spelen, leren en onderzoeken. Aan het eind van de week zijn de leerlingen echte plasticexperts. Dat willen ze dan ook graag laten zien door het presenteren van hun zelf ontworpen poster.’

Zomerschool
Zomerschool van stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland is een uitdagend programma voor kinderen uit groep 6 en 7 voor wie de zomervakantie te lang duurt. Als kinderen die meertalig opgroeien een tijd geen Nederlands spreken, zakt hun taalniveau. Zomerschool voorkomt die taalzomerdip en biedt de kinderen een leuke en zinvolle invulling van hun vakantie. Ze maken plezier met elkaar, ontdekken hun talenten en krijgen meer zelfkennis en zelfvertrouwen. Deelnemers worden geselecteerd in samenwerking met basisscholen in de regio. Kijk hier voor meer informatie over de programma’s van JES.