Persbericht 6 oktober 2022

De VoorleesExpress zoekt versterking

Met een uurtje per week maak jij het verschil voor een gezin

De VoorleesExpress van stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland zoekt nieuwe voorlezers! Met een uur per week kinderen voorlezen helpen vrijwilligers ouders bij de taalontwikkeling van hun kind. Dit doen zij met voorlezen, taalspelletjes en uitstapjes naar de bibliotheek.

Boeken voorlezen, verhalen vertellen en gesprekjes voeren vergroten de woordenschat van kinderen. Voor veel laaggeletterde ouders zijn deze activiteiten niet vanzelfsprekend. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen tussen de 2 en 10 jaar en verrijkt de taalomgeving thuis. Enthousiaste vrijwilligers bezoeken gedurende een half jaar wekelijks hun gezin. Ouders krijgen tips en handvatten hoe zij door voorlezen aandacht kunnen besteden aan taal.

Taalachterstand
De VoorleesExpress is niet alleen leuk voor het gezin, maar ook voor de vrijwilliger! Chris Selier is sinds juni voorlezer. Hij kwam via zijn werkgever ASR Verzekeringen bij JES terecht. Op de ASR-website las hij een blog over kinderen met een taalachterstand. Chris: ‘Mijn collega deed al mee aan de VoorleesExpress, zij enthousiasmeerde mij nog meer. Ik wilde iets terug doen voor de maatschappij. Ik heb alles: een baan, een huis, een auto, een relatie, een goede gezondheid. Andere mensen hebben dat niet allemaal. Ik wil deze mensen helpen. Je hoeft echt niet vlekkeloos te kunnen voorlezen. Ook op andere manieren (spelletjes, filmpjes) kun je heel goed met taal bezig zijn.’

Voorleesfeestje
Vrijwilliger Chris is voorlezer bij een gezin uit Syrië. Iedere week komt hij er thuis om met de jongens te lezen. ‘Eind mei ben ik gekoppeld aan een superleuk gezin met drie stuiterballen. Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Het enthousiasme van de kinderen, maar ook hun vooruitgang. Ze zijn erg taalgevoelig. En altijd een ontzettend vriendelijke ontvangst door de gehele familie; pappa, mamma en de drie jongens. Ze gaan met kleine stapjes vooruit. Het is iedere week weer een feestje om ze te mogen voorlezen.’

Word voorlezer!
Houd jij van taal en lezen? En heb je wekelijks een uurtje over? Sluit je dan aan bij de VoorleesExpress. Voorlezen is flexibel werk en leuk om te doen. En je helpt zo mee de kansen van kinderen vergroten. Na een introductietraining ga je twintig keer voorlezen bij een gezin. Als vrijwillige voorlezer mag je interessante trainingen over interactief voorlezen, meertaligheid en taalverwerving volgen. Je wordt begeleid door een coördinator van JES.

De VoorleesExpress
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal thuis extra aandacht krijgen. Getrainde vrijwilligers gaan samen met de ouders thuis aan de slag met taal en (voor)lezen. De VoorleesExpress wordt in de regio Leiden uitgevoerd door stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland. JES werkt hiervoor samen met onder meer BplusC, basisscholen, de kinderopvang en de gemeente. Meer weten? Bekijk onze vrijwilligersvacatures of neem contact op met JES via 071-342 09 00.

De VoorleesExpress JES Rijnland