Persbericht 3 november 2022

Culturele verrassing voor gezinnen en vrijwilligers JES Rijnland

Vrijwilligers van Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland maken dit jaar een cultureel uitstapje met ‘hun’ kinderen of jongeren. Ze nemen hun voorleesgezin of mentee gratis mee naar museum Naturalis, hét museum over natuur. Met deze samenwerking willen JES en Naturalis gezinnen bereiken die om wat voor reden dan ook nooit een museum bezoeken.

De gezamenlijke actie is begin oktober gelanceerd tijdens de Kinderboekenweek Gi-ga-groen. Vrijwilligers van de VoorleesExpress en vrijwillige mentoren van School’s cool ontvingen die week een voucher voor Naturalis. Met de bon konden de JES-vrijwilligers in de herfstvakantie hun voorleesgezin en hun mentee verrassen met een bezoekje aan Naturalis.

Laagdrempelig kennismaken
Het merendeel van de kinderen dat meedoet aan de programma’s van JES Rijnland is nog nooit in Naturalis geweest. Ze keken dan ook hun ogen uit in het museum. Vrijwilliger Loes Velthorst nam ‘haar’ voorleeskind Omar mee: ‘Hij is pas vijf, maar nu al ontzettend leergierig. Als we samen een boek lezen, is Omar vaak al een bladzijde verder dan ik. Ook lezen we veel over dieren en de natuur. Tijdens ons bezoek aan Naturalis was hij gefascineerd door alle dieren, met name de dino’s. Hij was zo enthousiast dat hij ze meteen nóg een keer wilde zien!’

Wereld vergroten
Naturalis is een Rijksmuseum en dus van iedereen, maar niet voor iedereen even vanzelfsprekend om te bezoeken. Buitenschoolse activiteiten voor alle kinderen en jongeren dragen bij aan gelijke kansen voor de jeugd. Door de samenwerking met JES bereikt Naturalis nu groepen waarmee zij tot voor kort nog weinig contact hadden. Een mooie manier om nieuwe doelgroepen in het museum te verwelkomen en kinderen en jongeren een ervaring te bieden die hun wereld vergroot en verrijkt. JES en Naturalis werken al langer samen, onder meer voor de diplomering van het JES-project Opstapje, die ieder jaar plaats vindt bij Naturalis. JES-vrijwilligers van de VoorleesExpress en School’s cool kunnen nog t/m 25 februari 2023 gratis met ‘hun’ gezin naar het museum.

Gelijke rechten
Stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland werkt vanuit de overtuiging dat kinderen en jongeren gelijke rechten hebben op kansen, in het onderwijs en in de samenleving. JES streeft ernaar deze kansen te vergroten door ondersteunende, aanvullende en verrijkende programma’s voor kinderen en jongeren van 0-18 jaar én hun ouders aan te bieden. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de programma’s of bel JES op 071-342 09 00.

JES-vrijwilliger Loes met haar voorleeskind Omar in museum Naturalis.