Interview
School’s cool-mentor Ivo de Been: ‘Ik krijg zoveel energie van m’n mentorschap!’
Ivo de Been is mentor bij School’s cool, het mentorprogramma van JES Rijnland. Voor dit project verbindt JES thuismentoren aan kinderen, die extra aandacht en begeleiding kunnen gebruiken tijdens de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.
Vol energie
Zo’n steun in de rug is Ivo voor brugklasser Ravi, aan wij hij sinds september is gekoppeld. Ravi woont samen met zijn ouders en meerdere broertjes en zusjes in een kleine flat. Huiswerk maken in een volle woonkamer is soms lastig voor hem. Ivo helpt Ravi met onder meer met huiswerk plannen, leren studeren en schoolwerk doornemen. “Als mentor doe ik iets heel anders dan dat ik overdag op werk doe,” vertelt Ivo enthousiast. “Ik kom altijd fit en vol energie thuis als ik bij mijn pupil ben geweest.”
Vrijwilligerswerk
Ivo is in het dagelijks leven werkzaam bij TNO, waar hij onder meer verantwoordelijk is voor milieuvergunningen. Hoe kwam hij bij School’s cool terecht? “Ik raakte een jaar of vijf geleden op een feestje aan de praat met een JES-medewerker. Ik vertelde haar dat ik graag vrijwilligerswerk wilde doen. Waarop zij mij wees op het programma School’s cool. Dat was precies wat me leuk leek. Ze heeft me toen in contact gebracht met Zeynep Uslu (coördinator Domein 10+) voor een kennismakingsgesprek. Zo is het gekomen.”
Praten
De eerste mentee aan wie Ivo gekoppeld werd, was de twaalfjarige Aykan. Zijn ouders waren gescheiden, hij woonde bij zijn vader en het ging niet zo goed op school. “Aykan was een leuk en beetje ondeugend ventje,” blikt Ivo terug. “Hij zat op het voortgezet speciaal onderwijs en had hulp nodig bij school en het sociale stukje. Ik ging af en toe bij voetbal kijken en dan maakte ie wel eens ruzie op het veld. We konden daar na afloop dan goed over praten. We hebben echt een band opgebouwd.”
Band opbouwen
Het matchen van mentoren en mentees gebeurt zorgvuldig door sociaal professionals van JES. De eerste kennismaking is voor alle partijen spannend. Mentoren stappen binnen in het leven van een tiener, die ze niet kennen. Ivo: “Bij alle kinderen merk ik dat het een tijdje duurt eer je een band hebt. Dat werkt pas na een maand of drie, vier als je elkaar iedere week ziet. We praten steeds meer en er ontstaat vertrouwen.” Heeft Ivo tips hoe een mentor een goede band kan opbouwen? “Interesse tonen, veel vragen stellen en niet oordelen. Je moet eerst aan elkaar wennen. Probeer zoveel mogelijk aan te haken bij wat zij leuk vinden en ga samen leuke dingen doen. En een luisterend oor bieden.”
Uurtje per week
Na de match bespreekt de mentor met haar of zijn mentee de leerdoelen. Zoals leren plannen, helpen met de schoolkeuze of werken aan zelfvertrouwen. Als mentor ben je ook een maatje, om samen gezellige dingen te doen of mee te gaan naar open dagen van scholen. Ivo: “Ik denk echt dat heel veel mensen geschikt zijn als mentor. Het kost je niet veel tijd, het is dichtbij. Wat is nou helemaal een uurtje in de week en af en toe wat appcontact?! Het geeft zo’n voldoening als je ziet dat het langzaamaan stapje voor stapje steeds beter gaat. Ik krijg er heel veel energie voor terug. En met jongeren heb je ook heel andere gesprekken dan met volwassenen. Ik vind het erg leuk!”
Ook interesse?
Check onze site of bel/app Tess Tensen (programmacoördinator School’s cool) op 06 2849100 of stuur je gegevens naar info@jesrijnland.nl