Persbericht 17 april 2023

Boekenwurmen en verhalenvertellers gezocht!

De VoorleesExpress van stichting JES Rijnland zoekt nieuwe voorlezers in Voorschoten. Door een uurtje per week voor te lezen, stimuleren voorleesvrijwilligers de taalontwikkeling van jonge kinderen.

Een verhaaltje voor het slapen gaan is voor veel kinderen de gewoonste zaak van de wereld. Toch is voorlezen niet voor alle kinderen een vast avondritueel. Bijvoorbeeld omdat hun ouders niet goed weten waarom voorlezen belangrijk is of zelf nooit zijn voorgelezen. Daarnaast zijn voorlezen en gesprekjes voeren met de kinderen voor veel laaggeletterde ouders niet vanzelfsprekend.

Aan de slag met taal
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen tussen de 2 en 10 jaar die moeite hebben met taal thuis extra aandacht krijgen. Getrainde vrijwilligers gaan samen met de ouders aan de slag met taal en (voor)lezen. Helene Mourik is sinds enkele jaren vrijwilliger bij VoorleesExpress Voorschoten: ‘Ik had behoefte aan iets zinvols, een leuke nieuwe uitdaging. Ik houd zelf van lezen en van boeken. Ik heb mijn kinderen altijd veel voorgelezen en genoot daar altijd ontzettend van. Voorlezen is een fijn, intiem en rustig moment’.

Leesplezier vergroten
Helene vindt het belangrijk om kinderen leesplezier mee te geven. Dat is dan ook haar insteek als ze bij ‘haar’ gezin thuiskomt. ‘Als je een kind plezier in lezen kunt helpen ontdekken, ben je een stap in de goede richting. Moeilijke of nieuwe woorden bied ik aan zonder belerend te zijn. Ze gaan al naar school en daar moeten ze al zoveel. Als ik met dat uurtje lezen per week kan bijdragen aan het vergroten van het plezier en de woordenschat ben ik blij.’

Sluit je aan!
Houd jij van taal en lezen? Sluit je dan aan bij de VoorleesExpress. Helene: ‘Je leest 20x voor, dat maakt het behapbaar. Je kunt het voorlezen flexibel aanpassen aan je eigen agenda. Het geeft veel voldoening en is heel leuk om te doen.’ VoorleesExpress is een samenwerking tussen JES Rijnland en de bibliotheek Voorschoten. Vrijwilligers krijgen een VoorleesExpress-abonnement bij de bibliotheek waarmee ze wekelijks boeken kunnen lenen. Neem voor meer informatie contact op met Sabah Chalhi, 06 41 952 716 / s.chalhi@jesrijnland.nl. Kijk voor de vrijwilligersvacature op deze pagina.