Persbericht 1 februari 2024

Voorlezen voor gelijke kansen: JES Rijnland en BplusC lezen samen voor tijdens Nationale Voorleesdagen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen las Carolien de Groot, directeur van stichting JES Rijnland, voor bij BplusC in de Nieuwstraat. De twee organisaties werken al jaren samen aan gelijke kansen voor kinderen. Met het voorleesmoment willen zij laten zien hoe leerzaam en leuk voorlezen is voor de taalontwikkeling van kinderen.

Kinderen van kinderdagverblijf De Kinderhaven en de Speelgroep van JES hingen woensdag 31 januari aan de lippen van Carolien de Groot, directeur van JES Rijnland. Ze las voor uit Help, een verrassing!, het prentenboek van het jaar.
De Groot: ‘BplusC is al jaren een van de vaste partners van JES. We werken onder meer samen in de VoorleesExpress, met de kinderopvang (voorschool) en binnen het Taalpact van de gemeente Leiden. Voorlezen is ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling en leesbevordering van jonge kinderen. Fijn dat wij hierin gezamenlijk optrekken en de kinderen leesplezier en boekenliefde kunnen bijbrengen.’

Voordelen van voorlezen
Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Door vanaf jonge leeftijd regelmatig voor te lezen, vergroten kinderen hun woordenschat, tekstbegrip en taalgevoel. Binnen de programma’s van JES wordt veel aandacht besteed aan (meertalig) voorlezen en het verrijken van de taalomgeving thuis. Ook stimuleren de sociaal professionals van JES gezinnen om lid te worden van de bibliotheek. Voor kinderen tot 18 jaar is dat gratis. Ook organiseert BplusC op verschillende locaties voorleesmomenten voor jonge kinderen in diverse talen. Samen zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk ouders en kinderen meedoen.

Nationale Voorleesdagen
In de landelijke campagneweek de Nationale Voorleesdagen (24 januari t/m 3 februari) staat voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of net hebben leren lezen, centraal. In de regio Leiden organiseren bibliotheken, welzijnsorganisaties, peuterspeelzalen, scholen en boekwinkels de hele week activiteiten om (voor)lezen te stimuleren.

JES Voorlezen bij BplusC 31-1-2024