Jong Geleerd, Thuis Gedaan

Spelen is voor kinderen niet alleen leuk, ze kunnen er ook heel veel van leren. Zeker als je met hen meespeelt.

Mounira hoort op de school van haar dochter over Jong Geleerd, Thuis Gedaan. Ze is meteen enthousiast en geeft zich op. “Tijdens het programma kwam ik erachter dat spelen voor kinderen niet alleen leuk is, maar dat ze er ook heel veel van leren. Zeker als je met hen meespeelt. En dat doe ik nu volop. Die afwas komt later wel.”

Nieuwe woordjes
“Onze begeleider heette Fien en ze kwam elke donderdag bij ons langs. Isma en ik stonden haar dan al enthousiast op te wachten. Eerst ging zij dan met Isma spelen en keek ik mee. Daarna draaiden we het om: ik speelde met Isma en zij observeerde. Ik merkte al snel hoeveel Isma leerde van het spelen. Ze leerde bijvoorbeeld nieuwe woordjes en spelletjes, maar ook dat ze voorzichtig moet zijn met speelgoed en het na het spelen netjes moet opruimen.”

Speel-o-theek
“Fien nam ook steeds nieuw speelgoed mee. Dat liet ze dan bij ons achter zodat wij er een week mee konden spelen. Ze vertelde ons over de speel-o-theek, waar we speelgoed kunnen lenen. Daar zijn we meteen lid van geworden. Vooral puzzels vindt Isma heel leuk, dus die gaan we vaak halen.

Aan de juf op school vroeg Fien waar Isma in de klas nog moeite mee had, en daar nam ze dan speciaal speelgoed voor mee. Isma haalde bijvoorbeeld de kleuren steeds door elkaar, maar nadat we wat kleurenspelletjes gedaan hadden, wist ze het. En Fien besteedde ook weleens aandacht aan het thema waar ze op school mee bezig waren. Dan gingen ze bijvoorbeeld samen fietsen, vanwege het thema lente.”


Gezellig
“Fien kon heel goed omgaan met kinderen en was superlief. En we hebben zoveel van haar geleerd! Isma was echt dol op haar, dus ze vond het heel jammer toen het voorbij was. Het liefst zouden we nog een keer meedoen! Maar dat kan niet, daarom doen we het nu zelf. Elke dag spelen we samen: memory, tekenen, puzzelen, boekjes lezen, van alles. Vroeger liet ik haar zelf haar gang gaan en ging ik bijvoorbeeld in de keuken staan afwassen. Maar nu blijf ik erbij. Dat is veel leuker en gezelliger, en ze leert er dus ook nog veel van ook.”