Ervaringen ouderschap delen

We hebben misschien andere geloven, maar we zijn allemaal moeder. Dat bindt ons en daarin leren we veel van elkaar.

Alice komt oorspronkelijk uit Burundi en mistte in Nederland contact met anderen. “In Burundi is het heel normaal dat je zonder afspraak bij elkaar binnenloopt en op elkaars kinderen past. In Nederland moest ik het allemaal alleen doen. Ik voelde me eenzaam. Gelukkig veranderde dat toen ik kennis maakte met JES.”

“Via JES leerde ik eindelijk andere moeders kennen. In het begin was ik een beetje huiverig, want iedereen is zo verschillend. We komen uit verschillende landen en hebben verschillende geloven. Ik ben zelf christen en dacht: wat moet ik nou met moslims? Maar dat bleek hartstikke goed te gaan. Iedereen is vriendelijk en het is leuk om met elkaar te praten. We stimuleren elkaar en daar krijg ik energie van.”

Allemaal moeder

“We hebben misschien andere geloven, maar we zijn allemaal moeder. Dat bindt ons en daarin leren we veel van elkaar. De andere moeders hebben me bijvoorbeeld geholpen bij het vinden van een peuterspeelzaal. Ook leerden ze mij om mijn dochter wat meer los te laten. Ik geef haar nu niet meer constant aandacht, maar laat haar ook zelfstandig spelen. En ze slaapt tegenwoordig in haar eigen bedje. Dat geeft mij wat meer rust en tijd, zodat ik weer even kan opladen.”

Rijk sociaal leven

“Zelf probeer ik de andere moeders te stimuleren om niet thuis te blijven zitten, maar goed Nederlands te leren, een opleiding te volgen en aan het werk te gaan. Ik vind het belangrijk om onafhankelijk en zelfstandig te zijn. Dat probeer ik hen ook mee te geven. Wij moeders hebben veel aan elkaar, maar ook onze kinderen spelen samen en krijgen er nieuwe vriendjes en vriendinnetjes bij. Ik ga mijn dochter naar dezelfde basisschool doen, zodat de kinderen samenblijven. Zo krijgt zij ook een rijk sociaal leven en hoeft ze zich niet eenzaam te voelen.”